Hvad er et erhvervskørekort / chaufførattest?
Et erhvervskørekort giver dig lov til at føre køretøjer, hvor passagerernes eller godsets sikkerhed stiller højere krav til førerens helbred – eksempelvis taxa, bus, ambulance eller godstransport over 3.500 kg.
For at få eller forny dette kørekort skal du gennemgå en lægelig helbredsundersøgelse, der munder ud i en chaufførattest. Attesten dokumenterer, at du opfylder de helbredsmæssige krav, som Færdselsstyrelsen og internationale regler (EU-direktiv 2006/126/EF) opstiller. Når lægen har udfyldt attesten digitalt, sendes den sikkert til myndighederne, så din ansøgning kan godkendes uden unødige forsinkelser.
Lovgrundlaget og hvorfor helbredskravene er skærpede
Sikkerheden på vejene afhænger i høj grad af chaufførens fysiske og mentale formåen. Derfor har dansk lovgivning – suppleret af EU-direktiverne – fastsat skrappere helbredskrav til erhvervschauffører end til private bilister. Det gælder især synsstyrke, synsfelt og farvesans, men også stabile kredsløbs-, hjerne- og stofskiftesygdomme vægter tungt.
Lægen skal dokumentere, at du ikke har tilstande, som kan medføre pludselig svækkelse, nedsat reaktionsevne eller bevidsthedstab, fx ureguleret diabetes, epilepsi eller hjertesygdom.
Formålet er at beskytte både passagerer, andre trafikanter og dig som fører – et erhvervskørekort er med andre ord ikke blot et køretillæg, men en offentlig tillidserklæring til dit helbred.
Hvad indeholder selve helbredsundersøgelsen?
Du skal bestille en 45 min. fysisk konsultation til denne attest.
Undersøgelsen følger en national standardformular, som lægen udfylder elektronisk:
Anamnese
Du og lægen gennemgår tidligere sygdomme, aktuelle diagnoser, medicin, operationer, alkohol- og tobaksvaner samt eventuelle søvnforstyrrelser.
Objektiv status
Måling af blodtryk, puls, højde, vægt og BMI. Lægen lytter til hjerte og lunger, vurderer neurologisk funktion og tjekker bevægeapparatet.
Udvidet synsprøve
Synsstyrke på afstand (med og uden korrektion), synsfelt, dybdesyn og farvesans. Bruger du briller eller linser, skal styrken dokumenteres.
Risikovurdering
Resultaterne sammenholdes med de gældende grænseværdier. Eventuelle risikofaktorer (fx let forhøjet blodtryk) drøftes med dig, og der oprettes plan for kontrol eller behandling, hvis det er nødvendigt for godkendelse.
Når alle data er indtastet og attesten er digitalt signeret, fremsendes den direkte til Færdselsstyrelsens kørekortsystem. Du kan typisk se den registreret i Færdselsstyrelsens system inden for 24 timer – og du er klar til at hente eller forny dit erhvervskørekort hos borgerservice eller via kørekort-appen.
Gyldighed, opfølgning og særlige helbredsbetingelser
En chaufførattest er som udgangspunkt gyldig i fem år, men perioden kan forkortes, hvis lægen vurderer, at en kronisk sygdom kræver hyppigere kontrol. For erhvervschauffører over 70 år eller personer med bestemte diagnoser (fx insulinbehandlet diabetes) kan gyldigheden være to år eller mindre.
Viser attesten marginale afvigelser – fx let nedsat synsfelt – kan du blive henvist til en øjenlæge for supplerende rapport. Først når speciallægen bekræfter, at kravene er opfyldt, kan Færdselsstyrelsen endeligt godkende dit kørekort.
Skulle du udvikle ny sygdom, er du selv forpligtet til at opsøge din læge for en ny vurdering, så snart tilstanden er diagnosticeret; det er ikke nok at vente til næste fornyelse. Denne løbende risikostyring sikrer både trafiksikkerhed og din egen forsikringsdækning.
Hvad er prisen på en chaufførattest?
Chaufførattesten er ikke dækket af den offentlige sygesikring, og du betaler derfor selv for undersøgelsen.
Du skal bestille en 45 min. fysisk konsultation til denne attest.
Pris: 2.250,-