Skip to main content

Generelle helbredsundersøgelser: Lægefaglig vurdering

Helbredsundersøgelse: Bliv klogere på fordelene ved en helbredsundersøgelse, og hvad du skal være op
Blodtryk hos læge
Blodtryk hos læge
Foto: Lægerne Danmark
Udgivet: 3. april 2024
Opdateret: 13. juni 2024

Jakob Fraes
Speciallæge i Almen Medicin, Ph.d.

Det er vigtigt at passe godt på sit helbred. Hvis du oplever symptomer på sygdom eller har mange familiemedlemmer, der lider af en specifik sygdom, er det fornuftigt at overveje en generel helbredsundersøgelse.

En helbredsundersøgelse skal altid tage udgangspunkt og tilpasses til patientens behov for at få det fulde billede af vedkommendes sundhedstilstand. Dog er der nogle punkter, man skal være opmærksom på, når man får foretaget en helbredsundersøgelse. Bliv klogere på dem her.

Hvad er en generel helbredsundersøgelse?

En generel helbredsundersøgelse er en omfattende medicinsk faglig evaluering, der har til formål at vurdere en persons overordnede sundhedstilstand. Formålet med undersøgelsen er at identificere tidlige tegn på sygdomme, vurdere risikofaktorer for fremtidige helbredsproblemer og give vejledning til sund livsstil og forebyggelse. Undersøgelsen kan variere afhængigt af alderen, kønnet, livsstilen og de personlige sundhedsrisici hos den enkelte patient.

En helbredsundersøgelse kan indeholde:

  • Blodtryk
  • Puls
  • Vægt og højde
  • Body Mass Index (BMI)
  • Blodsukker
  • EKG
  • Lunge test.

Fordele ved generelle helbredsundersøgelser

Generelle helbredsundersøgelser kan give dig et omfattende overblik over din sundhedstilstand og hjælpe med at identificere potentielle helbredsproblemer, før de bliver alvorlige.

  • Tidlig opdagelse: Gennem en generel helbredsundersøgelse kan tidlige stadier af sygdomme opdages før symptomer opstår, hvilket kan føre til tidligere og mere succesfuld behandling.
  • Forebyggelse: Regelmæssige tjek hos lægen kan hjælpe med at identificere risikofaktorer for sygdom, som kan håndteres gennem ændringer i livsstilen, før de udvikler sig til mere alvorlige forhold.
  • Helbredsovervågning: For dem med kroniske tilstande eller efter en operation, kan regelmæssige helbredsundersøgelser være afgørende for at overvåge deres tilstand og tilpasse behandlingen.

Potentielle ulemper ved generelle helbredsundersøgelser

En generel helbredsundersøgelse giver ikke altid mening for alle, og der er visse konsekvenser, der er værd at overveje, inden en sådan undersøgelse foretages.

  • Overdiagnosticering: En helbredsundersøgelse kan føre til overdiagnosticering, hvor harmløse tilstande opdages og behandles unødigt, hvilket kan medføre unødvendig angst og behandling.
  • Unødvendige tests: Undersøgelserne kan føre til unødvendige yderligere tests, som kan være bekostelige, tidskrævende og undertiden invasive samt give psykologisk stresspåvirkning.
  • Falske positive/negative resultater: Helbredsundersøgelser kan give falske positive eller negative resultater, hvilket kan resultere i yderligere unødvendige procedurer eller en fejlagtig følelse af sikkerhed samt medføre psykologisk stress.

Hvem vil gavne af generelle helbredsundersøgelser?

Risikogrupper: Personer med en familiehistorik af visse sygdomme, dem med kendte risikofaktorer for kroniske tilstande eller ældre voksne, kan have gavn af regelmæssige helbredsundersøgelser.

Personer uden klare symptomer: Personer der oplever generel uspecifik utilpashed uden klare symptomer, kan ønske en helbredsundersøgelse for at få et bredere indblik i deres sundhedstilstand.

Er du sund og rask? Så overvej om en generel heblredsundersøgelse er det rigtige

Du kender måske trangen til at få tjekket dit helbred “for en sikkerheds skyld”. Men hvis du hverken oplever symptomer eller er arvelig disponeret over for sygdomme, anbefales det ikke.

For de fleste raske voksne uden symptomer eller særlige risikofaktorer anbefaler mange eksperter ikke at få fortaget hyppige generelle helbredsundersøgelser. Der er lavet store studier som understøtter denne anbefaling, da denne type generelle helbredsundersøgelser ikke forebygger sygdom eller død.

Hos Lægerne Danmark følger vi disse videnskabelige anbefalinger og anbefaler derfor heller ikke generelle helbredsundersøgelser på raske mennesker uden symptomer og uden en stærkt forøget risiko for arvelig sygdomme. Vores fokus er i stedet på målrettede undersøgelser baseret på individuelle sundhedsbehov og risikofaktorer.

Hvad siger videnskaben?

Ifølge videnskabelige retningslinjer bør beslutningen om at gennemgå generelle helbredsundersøgelser træffes på individuel basis, i samråd med en kvalificeret læge, evt. en privat læge. Videnskaben understreger behovet for at veje fordelene ved tidlig opdagelse og forebyggende sundhedsrådgivning op mod risikoen for overdiagnosticering, falske resultater og relateret angst.

Det er essentielt at huske, at generelle helbredsundersøgelser skal tilpasses individuelle behov og ikke erstatte den løbende dialog med en læge. Et informeret valg er det bedste valg, så sørg for at diskutere muligheder og bekymringer med din praktiserende læge eller Lægerne Danmark, inden du tager en beslutning.