Skip to main content

Bør du få en forebyggende screening med helkrops MR?

Helkrops MR-skanninger er en praksis, der måske ikke er så gavnlig, som du tror. I hvert fald ikke hvis du er sund og rask uden symptomer. Læs med og bliv klogere på helkrops MR-skanninger.
Helkrops MR-scanning
Helkrops MR-scanning
Foto: Accuray/Unsplash
Udgivet: 21. marts 2024
Opdateret: 18. juni 2024

Jakob Fraes
Speciallæge i Almen Medicin, Ph.d.

I takt med den teknologiske udvikling er helkrops MR-skanninger blevet en populær metode til at undersøge hele kroppen for potentielle sundhedsproblemer. Mange mennesker føler en stigende bekymring for deres sundhed og søger derfor omfattende screeningstests, der kan identificere sygdomme, før symptomerne opstår. Men er det nu nødvendig?

Som praktiserende læge, der dagligt står over for de sundhedsmæssige bekymringer og spørgsmål fra mine patienter, finder jeg det vigtigt at adressere et emne, der har vakt en del debat i sundhedssektoren: forebyggende helkrops MR-skanning på raske personer uden symptomer. Dette indlæg er rettet mod dem, der overvejer sådan en screening, og formålet er at give en afbalanceret forståelse af emnet baseret på den nuværende videnskabelige konsensus.

Hvornår er helkrops MR-Screening gavnligt?

Der er ingen tvivl om, at MR-teknologien er en fantastisk udvikling inden for medicinsk billedgivning med potentiale til at give dybdegående indblik i kroppens indre uden at anvende skadelig stråling. Når det anvendes målrettet, kan MR-skanninger opdage sygdomme i tidlige stadier, hvor de måske endnu ikke har manifesteret sig symptomatisk.

Dette åbner op for tidlig intervention, der potentielt kan forbedre prognosen for visse tilstande. Derudover tilbyder en helkrops MR-skanning et omfattende billede af mange organer og væv på én gang, hvilket kan reducere behovet for flere separate tests.

Potentielle ulemper ved helkrops MR-skanninger

Til trods for disse fordele, er der en voksende konsensus om, at de potentielle ulemper ved rutinemæssige forebyggende helkrops MR-skanninger på raske personer uden symptomer ofte opvejer fordelene. En væsentlig bekymring er risikoen for overdiagnosticering, hvor MR-skanningen afslører benigne eller ubetydelige tilstande, der aldrig ville have udviklet sig til et reel helbredsproblem.

Dette kan lede til unødvendige, og i visse tilfælde skadelige, behandlinger og yderligere undersøgelser, som kan forårsage betydelig angst og andre negative psykosociale effekter hos patienten.

Falske positive resultater er en anden stor bekymring. En MR-skanning kan indikere et problem, der ved yderligere undersøgelse viser sig ikke at være til stede. Denne cyklus af yderligere diagnostik og de følelsesmæssige rutsjeture, det medfører, kan være dybt stressende for patienter.

På baggrund af disse vurderinger og forskningsresultater anbefaler sundhedseksperter generelt, at helkrops MR-skanninger kun anvendes, når der er en klar medicinsk indikation, og ikke som en rutinemæssig forebyggende foranstaltning for raske personer uden symptomer.

MR-skanninger på raske personer kan lede til:

  • Overdiagnosticering
    Opdagelse af harmløse abnormiteter, der kan føre til unødvendig bekymring og behandling.
  • Unødvendige yderligere tests
    Resultater kan føre til yderligere tests, der er dyre, tidskrævende, og potentielt invasive.
  • Psykologisk stress
    At få oplysninger om mulige abnormiteter kan forårsage angst og unødig bekymring.

Videnskaben har talt…

Den videnskabelige litteratur peger på, at de gavnlige effekter af helkrops MR-skanninger på raske personer uden symptomer, ikke overvejende opvejer de potentielle skader og bekymringer forbundet med praksissen. Det er vigtigt at nævne, at medicin og sundhedsrådgivning altid bør være personlig og baseret på enkelte tilfældes specifikke behov og risikofaktorer.

Derfor, på nuværende tidspunkt og med den nuværende evidens for øje, anbefaler vi fra Lægerne Danmark ikke rutinemæssige forebyggende helkrops MR-skanninger til raske personer uden specifikke symptomer eller risikofaktorer.

Afsluttende tanker

Beslutningen om at gennemgå medicinske undersøgelser, herunder helkrops MR-skanning, bør altid tages i samråd med din læge, med en grundig overvejelse af både potentielle fordele og risici. Sundhed er dybt personlig, og hvad der er rigtigt for én person, er ikke nødvendigvis det for en anden. Som din sundhedsrådgiver er mit mål at sikre, at du har den information, der er nødvendig for at træffe informerede beslutninger om din sundhed.

Gennem min erfaring og de mange konsultationer, jeg har haft med patienter, har jeg lært, at det bedste forsvar mod sygdomme ofte ligger i forebyggelse gennem sunde livsstilsvalg og målrettet diagnostik. Den nuværende videnskabelige konsensus understøtter, at rutinemæssige helkrops MR-skanninger af raske individer uden symptomer sjældent er nødvendige og kan medføre flere ulemper end fordele.