Skip to main content

Diabetes (sukkersyge)

Fagligt opdateret: 2. maj 2024

Diabetes, ofte kendt som sukkersyge, er en kronisk tilstand, hvor kroppen enten ikke producerer nok insulin, eller ikke kan anvende den insulin, den producerer, effektivt. Insulin er et hormon, der hjælper med at regulere mængden af sukker (glukose) i blodet. Uden en effektiv regulering kan blodsukkerniveauet blive for højt, hvilket kan føre til en række sundhedsmæssige problemer.

Jakob Fraes
Speciallæge i Almen Medicin, Ph.d.
Læs mere om Diabetes (sukkersyge). Alt du bør vide.

Typer af diabetes

Der findes primært to hovedtyper af diabetes: type 1 og type 2. Type 1-diabetes opstår, når kroppen ikke producerer insulin. Denne type diagnosticeres ofte tidligt i livet. Type 2-diabetes opstår, når kroppen ikke producerer nok insulin eller cellerne ignorerer insulin. Denne type er mere almindelig og er ofte forbundet med livsstilsfaktorer som overvægt og inaktivitet.

Symptomer på diabetes

De mest almindelige symptomer på diabetes inkluderer øget tørst, hyppig vandladning, uforklarligt vægttab, træthed, sløret syn og sår, der ikke heler. Hvis du oplever disse symptomer, er det vigtigt at konsultere en læge for at få en diagnose.

Behandling af diabetes

Behandling af diabetes fokuserer på at holde blodsukkerniveauet inden for et målområde. Dette kan opnås gennem en kombination af medicin, kost, motion og regelmæssig overvågning af blodsukkeret. Insulininjektioner kan være nødvendige for personer med type 1-diabetes og nogle med type 2-diabetes.

Komplikationer ved diabetes

Ubehandlet diabetes kan føre til alvorlige komplikationer, såsom hjerte-kar-sygdomme, slagtilfælde, nyresygdom, synstab og nervebeskadigelse. Regelmæssige lægebesøg og overvågning er vigtigt for at forhindre disse komplikationer.

Forebyggelse af diabetes

Selvom man ikke altid kan forhindre diabetes, kan man reducere risikoen ved at følge en sund kost, bevæge sig regelmæssigt, undgå tobak, begrænse alkoholforbrug og opretholde en sund vægt. Det er også vigtigt at overvåge blodsukkerniveauerne, især hvis diabetes er i familien.

Bestil tid hos lægen

Hvis du tror, du kan have diabetes, eller hvis du ønsker mere information om din nuværende tilstand, anbefales det stærkt at bestille en tid hos en læge. Vores platform giver dig mulighed for at finde og bestille tid hos mange forskellige læger nær dig. Vær proaktiv med dit helbred, og søg den nødvendige behandling i dag.

Ofte stillede spørgsmål om diabetes

Hvad er forskellen mellem type 1 og type 2-diabetes?

Type 1-diabetes opstår, når kroppen ikke producerer insulin. Den diagnosticeres ofte tidligt i livet. Type 2-diabetes opstår, når kroppen ikke producerer nok insulin, eller cellerne ignorerer insulin. Den er mere almindelig og ofte relateret til livsstilsfaktorer som overvægt.

Hvordan ved jeg, om jeg har diabetes?

Symptomer på diabetes kan inkludere øget tørst, hyppig vandladning, uforklarligt vægttab, træthed og sløret syn. Hvis du oplever disse symptomer, bør du konsultere en læge.

Er diabetes arveligt?

Ja, genetik spiller en rolle, især for type 1-diabetes. Hvis en nærtstående familiemedlem har diabetes, kan din risiko for at udvikle tilstanden være højere.

Hvor ofte skal jeg tjekke mit blodsukker?

Frekvensen af blodsukkertjek afhænger af din type af diabetes, din behandlingsplan og dine individuelle behov. Din læge vil give vejledning om, hvor ofte du skal tjekke dit blodsukkerniveau.