Skip to main content

Allergier og fødevareintolerance

Fagligt opdateret: 2. maj 2024

Allergier opstår, når vores immunsystem reagerer overfor stoffer, som det opfatter som en trussel – selvom de egentlig er harmløse. Disse stoffer kaldes allergener. De mest almindelige allergener inkluderer pollen, skimmelsvamp, husdyr og visse fødevarer. Når kroppen møder et allergen, frigiver den histaminer, hvilket fører til symptomer som kløe, nældefeber, nysen og i alvorlige tilfælde, anafylaktisk shock.

Jakob Fraes
Speciallæge i Almen Medicin, Ph.d.
Læs mere om Allergier og fødevareintolerance. Alt du bør vide.

Forståelse af immunsystemets reaktion

Vores immunsystem er designet til at beskytte os mod sygdomme. Men nogle gange kan det blive forvirret og betragte ufarlige stoffer som trusler. Når dette sker, producerer kroppen antistoffer for at bekæmpe disse “trusler”, hvilket fører til en allergisk reaktion.

Symptomer og tegn

De mest almindelige symptomer på allergi omfatter kløende øjne, løbende næse, nysen og udslæt. I mere alvorlige tilfælde kan man opleve vejrtrækningsproblemer eller anafylaktisk shock, som er en livstruende reaktion, der kræver øjeblikkelig lægehjælp.

Fødevareintolerance versus allergi

Mens allergier er en reaktion fra immunsystemet, er fødevareintolerance en reaktion fra fordøjelsessystemet. Symptomerne kan ofte overlappe, men behandling og årsager er forskellige. Fødevareintolerancer kan forårsage maveproblemer, oppustethed og hovedpine.

Behandling og forebyggelse

Behandling af allergier kan variere afhængigt af sværhedsgraden. Antihistaminer er den mest almindelige behandling til at lindre symptomer. Undgåelse af kendte allergener er også afgørende. For dem med alvorlige allergier kan immunoterapi (allergivaccination) være en løsning.

Hvordan diagnosticeres det?

En allergitest kan hjælpe med at identificere, hvad du er allergisk overfor. Dette kan være en priktest, blodprøve eller en patch test. Lægen vil anbefale den bedste test baseret på dine symptomer.

Livet med allergi

At leve med en allergi kan være udfordrende, men med den rette viden og støtte kan de fleste mennesker leve et normalt liv. Det er vigtigt at være opmærksom på dine allergener og tage de nødvendige forholdsregler, som at have en adrenalinpen tilgængelig, hvis du er i risiko for anafylaktisk shock.

Kom til lægen i dag

Efter at have læst denne information, hvis du føler, at du måske har en allergi eller fødevareintolerance, anbefales det at booke en tid hos en læge for at få en korrekt diagnose og behandling.

Ofte stillede spørgsmål

Kan allergier udvikles senere i livet?

Ja, allergier kan udvikles på ethvert tidspunkt i livet, selvom de ofte begynder i barndommen. Det er muligt at udvikle en allergi over for noget, man tidligere har været eksponeret for uden problemer.

Hvorfor får nogle mennesker allergi, mens andre ikke gør?

Allergier er ofte et resultat af både genetiske og miljømæssige faktorer. Hvis dine forældre har allergier, kan du være mere tilbøjelig til at udvikle dem, men miljøfaktorer som eksponering for allergener i en tidlig alder kan også spille en rolle.

Er det muligt at vokse fra en allergi?

Ja, nogle børn kan “vokse” fra deres allergier, især fødevareallergier som mælk, æg og soja. Dog fortsætter allergier som skaldyrsallergi ofte ind i voksenlivet.

Hvordan kan jeg få testet for allergi?

Hvis du mistænker, at du har en allergi, bør du konsultere en læge. De kan anbefale allergitests som priktest, blodprøve eller patch test for at identificere specifikke allergener.