Skip to main content

Forhøjet kolesterol

Fagligt opdateret: 2. maj 2024

Forhøjet kolesterol er en tilstand, hvor der er for meget kolesterol i blodet. Kolesterol er en vigtig del af vores celler og nødvendigt for produktionen af visse hormoner, men for meget af det kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Jakob Fraes
Speciallæge i Almen Medicin, Ph.d.
Læs mere om Forhøjet kolesterol. Alt du bør vide.

Forstå kolesterol

Kolesterol er en fedtagtig substans, der findes naturligt i vores krop. Det spiller en central rolle i dannelsen af cellemembraner og hormoner. Selvom det er nødvendigt for kroppens funktion, kan for meget kolesterol i blodet være skadeligt.

Årsager til forhøjet kolesterol

Der er flere faktorer, som kan bidrage til forhøjet kolesterol. Dette inkluderer genetik, kost, vægt, motion, alder og tilstedeværelsen af andre sundhedsmæssige tilstande som diabetes.

Risikoen ved forhøjet kolesterol

Høje kolesterolniveauer kan føre til fedtaflejringer i blodkarrene, hvilket kan begrænse blodgennemstrømningen. Dette øger risikoen for hjertesygdomme som hjerteanfald og slagtilfælde.

Symptomer og tegn

Forhøjet kolesterol har ofte ingen direkte symptomer, hvilket gør det svært at opdage uden en blodprøve. Nogle kan dog opleve brystsmerter eller andre hjerte-relaterede symptomer.

Behandlingsmuligheder

Der findes flere metoder til at behandle forhøjet kolesterol, herunder livsstilsændringer som en sundere kost og øget fysisk aktivitet. Medicin kan også være nødvendigt for nogle patienter.

Forebyggelse og rådgivning

Den bedste metode til at håndtere forhøjet kolesterol er at forhindre det i første omgang. Dette kan opnås gennem en sund kost, regelmæssig motion og ved at undgå tobak. Regelmæssige lægebesøg og tjek-ups anbefales også.

Bestil tid hos en læge

Er du bekymret for dit kolesterolniveau eller ønsker mere information? Bestil tid hos en af vores dygtige læger for rådgivning og vejledning.

Ofte stillede spørgsmål kolesterol

Hvad er forskellen på godt og dårligt kolesterol?

Der er to hovedtyper af kolesterol: LDL (dårligt kolesterol) og HDL (godt kolesterol). LDL kan forårsage ophobning i arterierne, mens HDL hjælper med at fjerne overskydende kolesterol fra blodet.

Kan jeg have forhøjet kolesterol uden symptomer?

Ja, forhøjet kolesterol viser ofte ingen direkte symptomer. Derfor er det vigtigt med regelmæssige lægetjek og blodprøver for at overvåge dit kolesterolniveau.

Er forhøjet kolesterol arveligt?

Ja, genetik spiller en rolle i kolesterolniveauer. Hvis familiemedlemmer har haft forhøjet kolesterol, kan du have en øget risiko.

Hvor ofte bør jeg få tjekket mit kolesterol?

Det anbefales generelt, at voksne over 20 år får målt deres kolesterol hvert 4. til 6. år. Hvis du har en historie med hjerte-kar-sygdomme eller andre risikofaktorer, kan din læge anbefale hyppigere tjek.